Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Zupa szparagowa
  Ocena: (2.2 pkt.) Oceniało 23 osób.

Przepis dodał(a): Zuzia
[2007-07-13]
 
Sposób przygotowania:
Porcję rosołową umyć, zalać zimną wodą, posolić, zagotować i odszumować.
Włożyć liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziele angielskie.
Włoszczyznę obrać, umyć włożyć do mięsa.
Ugotować wywar.
Szparagi umyć, obrać, obciąć twarde dolne końce, ugotować w przecedzonym wywarze (ok.20 minut).
Następnie wyjąć obciąć główki, pozostałe części zmiksować i ponownie (bez główek) dodać do wywaru.
Masło rozpuścić, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, wymieszać z wywarem, gotować jeszcze ok.
5 minut.
Dodać śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Odcięte główki szparagów rozłożyć na talerzach, zalać zupą, posypać posiekaną natką pietruszki.
Podawać z kluskami lub grzankami.
   
Składniki:
włoszczyzna
porcja rosołowa z kurczaka
woda – 1,5 litra
szparagi – 1,5 pęczka
masło – 2 łyżki
mąka – 1 łyżka
pieprz – 3-4 ziarenka
ziele angielskie – 2-3 ziarenka
liść laurowy
sól
cukier
pieprz zmielony
śmietana
natka pietruszki
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Zupy z Mięsem - Przepis na Zupa szparagowa

 

38_10