Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Zupa ogórkowa
  Ocena: (4.8 pkt.) Oceniało 317 osób.

Przepis dodał(a): Jagoda
[2007-07-13]
 
Sposób przygotowania:
Do gotującej się wody włożyć udko z kurczaka (najlepiej przecięte na pół), marchewkę (można pokroić w kółka lub kosteczki, bąd¼ zostawić w całości), pietruszkę, seler, można dodać również kostkę rosołową (ale nie jest to konieczne).
Gdy mięso i warzywa będą już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.
Doprawić do smaku (sól, pieprz, vegeta).
Gdy ziemniaki już będą miękkie dodać starte (na grubych oczkach) ogórki.
Dodać natkę pietruszki.
Pogotować to wszystko jeszcze ok.
5 min.
W osobnym naczyniu (może być mała miseczka) wymieszać śmietanę z mąką (można dolać troszkę wody, żeby dało się to ładnie rozrobić), na koniec do tej miseczki dodajemy kilka (4-5) łyżek zupy, tak aby w momencie dodawania śmietany do zupy nie zwarzyła się ona.
Jak już to ładnie wymieszamy (nie może być żadnych grudek) to dodajemy do zupy, mieszamy i gotujemy jeszcze ok 5 min.
   
Składniki:
marchewka
pietruszka
natka pietruszki
seler
udko z kurczaka
4 duże kartofle
0,5 kg ogórków kiszonych (lub gotowy przecier)
2 czubate łyżki śmietany
1-1,5 łyżki mąki
pieprz
sól
vegeta
Uwagi:
brak
 

 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Zupy z Mięsem - Przepis na Zupa ogórkowa

 

38_8