Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Rosół z kury
  Ocena: (4.1 pkt.) Oceniało 32 osób.

Przepis dodał(a): Sara
[2007-06-27]
 
Sposób przygotowania:
Kurę umyć, zalać zimną, osoloną wodą, zagotować, usunąć wytwarzającą się pianę.
Gotować bardzo powoli.
Cebulę obrać i opiec bezpośrednio nad ogniem.
Gdy mięso jest już prawie miękkawe, włożyć przyprawy, cebulę i umytą włoszczyznę.
Gotować, aż warzywa będą miękkie.
Jeśli rosół jest mętny, sklarować (ubić białka i wymieszać z zupą, wszystko zagotować, odstawić na chwilę, aby szumowiny opadły na dno, rosół przecedzić).

Podawać np.
z makaronem lub lanymi kluskami, posypany siekaną pietruszką.
   
Składniki:
kura – 1 szt.
wody – 2 l
włoszczyzna bez kapusty – 1 pęczek
cebula – 1 szt.
listek laurowy – 1 szt.
pieprz - kilka ziaren
ziele angielskie – kilka ziaren
zielona posiekana pietruszka - 1 łyżka
sól
Uwagi:
brak
 

 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Zupy z Mięsem - Przepis na Rosół z kury

 

38_4