Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Kartoflanka z boczkiem
  Ocena: (4.2 pkt.) Oceniało 7 osób.

Przepis dodał(a): Bogusia
[2007-06-29]
 
Sposób przygotowania:
Boczek pokroić w małą kostkę, cebule obrać, drobno posiekać.
Seler obrać, opłukać, pokroić w dużą kostkę.
Por oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, a następnie pokroić w cienkie krążki.
Marchewki obrać, opłukać, pokroić w ukośne plasterki.
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na kawałki.
W dużym garnku mocno rozgrzać olej, wrzucić boczek, wysmażyć na chrapko kilka minut, nie przerywając mieszania.
Dodać pokrojone ziemniaki, seler i cebule.
Warzywa smażyć jeszcze przez chwilę na średnim ogniu.
Podlać bulionem, gotować 15 - 20 minut na małym ogniu.
Po 10 minutach gotowania do zupy dodać marchewki i pory.
Podlać śmietaną, dokładnie wymieszać.
Kartoflankę przyprawić na pikantnie solą, świeżo zmielonym białym pieprzem i odrobiną cukru.
Garnek zdjąć z ognia.
Do gorącej zupy wsypać puree ziemniaczane, dokładnie wymieszać, odstawić na minutę i jeszcze raz energicznie wymieszać.
Gotową zupę przełożyć do czterech talerzy lub kokilek, ewentualnie posypać posiekaną natką pietruszki i grubo zmielonym białym pieprzem.
Kartoflankę z boczkiem podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.
   
Składniki:
10 dag wędzonego boczku
1 maty seler korzeniowy
2 cebule
25 dag porów
20 dag marchewek
40 dag ziemniaków
2-3 łyżki oleju
5 szklanek bulionu warzywnego
150 ml śmietany kremówki
sól
grubo mielony biały pieprz
cukier
1 torebka błyskawicznego puree ziemniaczanego (na 1 szklankę płynu)
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Zupy z Mięsem - Przepis na Kartoflanka z boczkiem

 

38_5