Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Kapuśniak staropolski
  Ocena: (3 pkt.) Oceniało 27 osób.

Przepis dodał(a): Emilka
[2007-06-27]
 
Sposób przygotowania:
Ugotować wywar z kości i włoszczyzny.
Kapustę zalać wywarem i gotować do miękkości.
Grzyby ugotować, pokroić w paski.
Dodać do kapusty grzyby wraz z wywarem, w którym się gotowały.
Dodać powidła śliwkowe.
Całość zaprawić zasmażką z tłuszczu i mąki, dodać przyprawy i zagotować.
Utrzymywać w stanie wrzenia jeszcze kilka minut.
Podawać z ziemniakami.
   
Składniki:
50 dag kości,
25 dag włoszczyzny,
30 dag kapusty kwaszonej,
2 l wody,
2 dag grzybów suszonych,
5 dag powideł śliwkowych,
2 dag mąki,
4 dag tłuszczu,
sól,
cukier,
jałowiec
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Zupy z Mięsem - Przepis na Kapuśniak staropolski

 

38_1