Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Grochówka wojskowa
  Ocena: (4.3 pkt.) Oceniało 68 osób.

Przepis dodał(a): Ada
[2007-07-11]
 
Sposób przygotowania:
Groch przebrać, opłukać, zalać wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny.
Potem ugotować.
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do grochu pod koniec gotowania wraz z liściem laurowym i zielem angielskim.
Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać.
Boczek pokrajać w kostkę, częściowo stopić, dodać cebulę, podsmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z zupą, kiełbasą pokrajaną w półplasterki oraz przyprawami, chwilę pogotować i doprawić do smaku.
   
Składniki:
1.5 l wywaru z kości i warzyw,
25 dag grochu,
30 dag ziemniaków,
20 dag kiełbasy,
10 dag boczku wędzonego,
8 dag cebuli,
2 dag mąki,
sól, pieprz, czosnek, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka majeraneku (można więcej)
przyprawa maggi do smaku.
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Zupy z Mięsem - Przepis na Grochówka wojskowa

 
Telewizory
38_7