Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Zupa krem z papryki
  Ocena: (4.9 pkt.) Oceniało 56 osób.

Przepis dodał(a): Ala
[2007-07-18]
 
Sposób przygotowania:
Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić w drobną kostkę.
Pomidory naciąć krzyżowo, wrzucić na ok.
1 min do wrzącej wody i zdjąć skórkę, usunąć nasiona i pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek, rozmaryn, liście laurowe i krótko poddusić, aż cebulka będzie szklista.
Następnie dodać paprykę, pomidory, przecier pomidorowy, zalać bulionem i gotować pod przykryciem ok.
10-15 min.
Po ugotowaniu usunąć liście laurowe i gałązkę rozmarynu (bez igiełek).
Całość zmiksować.
Doprawić do smaku solą, mieloną papryką i cukrem.
Dodać po 2 łyżki serka i Crème fraîche (albo gęstej śmietany) i wymieszać.
Zupę nalać do 4 talerzy, do każdego talerza nałożyć „kleks” serka i udekorować kilkoma listkami bazylii.
   
Składniki:
1 kg czerwonej papryki,
4 pomidory,
1 cebula (pokrojona w kostkę),
2 ząbki czosnku (zmiażdżone),
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 gałązka rozmarynu,
2 liście laurowe,
4 łyżki przecieru pomidorowego,
1 litr bulionu warzywnego,
sól,
1 łyżeczka mielonej papryki (słodkiej),
cukier,
2 łyżki serka Brunch & Papryka-Pepperoni,
2 łyżki Crème fraîche (albo gęstej śmietany),
kilka liści bazylii do dekoracji
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Zupy Kremy - Przepis na Zupa krem z papryki

 

40_8