Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Krem z brokułów
  Ocena: (3.6 pkt.) Oceniało 22 osób.

Przepis dodał(a): Celina
[2007-06-29]
 
Sposób przygotowania:
Brokuły oraz seler umyć, obrać, pokroić na małe kawałki i gotować 15 min w bulionie, po czym przestudzić i zmiksować.
Dodać ser, przyprawy i gotować, mieszając, aż składniki się połączą.
Zdjąć z ognia i starannie wymieszać ze śmietaną roztrzepaną z żółtkami.
Kremówkę ubić na sztywno.
Zupę wlać do filiżanek, udekorować łyżeczką bitej śmietanki oraz listkiem bazylii lub pietruszki.
Osobno podać groszek ptysiowy.
   
Składniki:
1,5 kg brokułów
pół małego selera
2,5 litra bulionu (może być z kostki)
szklanka śmietany 22%
3 żółtka
15 dag startego parmezanu
3/4 szklanki śmietanki 30-proc
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
listki bazylii lub pietruszki do przybrania
sól
pieprz
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Zupy Kremy - Przepis na Krem z brokułów

 
Telewizory
40_4