Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Krem pietruszkowo-selerowy
  Ocena: (5 pkt.) Oceniało 6 osób.

Przepis dodał(a): Ania
[2007-06-27]
 
Sposób przygotowania:
Marchew, pietruszkę i seler oczyścić, opłukać, osączyć i pokroić w małą kostkę.
Szalotkę oczyścić i posiekać.
W dużym garnku roztopić masło i poddusić w nim przygotowane warzywa.
Wlać mleko i 0,5 litra wody.
Całość doprawić solą, pieprzem, pieprzem kajeńskim i tymiankiem.
Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut.
Zupę zmiksować.
?mietanę ubić, dodać do przestudzonej zupy i delikatnie wymieszać.
Natkę pietruszki opłukać, osączyć i posiekać.
Zupę podgrzać, wlać do talerzy lub kamionkowych miseczek.
każdą porcję posypać pietruszką.
Podawać z bagietką.
   
Składniki:
150 g marchwi
150 g pietruszki
150 g selera
1 szalotka
1 łyżka masła
250 ml mleka
sól, pieprz
1 łyżeczka suszonego tymianku
pieprz kajeński
125 ml śmietany kremówki
1/2 pęczka natki pietruszki
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Zupy Kremy - Przepis na Krem pietruszkowo-selerowy

 

40_1