Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Zupa z porów
  Ocena: (3.4 pkt.) Oceniało 17 osób.

Przepis dodał(a): Marysia
[2007-07-13]
 
Sposób przygotowania:
Umyte warzywa, zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować.
Pory bardzo dokładnie umyć, pokroić w paski, zalać 1 szklanką wywaru, gotować na dużym ogniu.
Ugotowane pory zmiksować, i wymieszać z przecedzonym wywarem, zagęścić zawiesiną z mąki i (1 szklanką) zimnego wywaru.
Zagotować, włożyć przyprawę do zup w kostce, posolić do smaku, dodać śmietanę lub śmietankę.

Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Zupę z porów można przyrządzać na wywarze z mięsa.
   
Składniki:
pory - 20 dag
włoszczyzna - 10 dag
śmietana - 1 szklanka
woda – 4 szklanki
mąka – 1 łyżka
żółtko – 1 szt.
przyprawa do zup - 1 kostka
sól
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Zupy Bezmięsne - Przepis na Zupa z porów

 
Telewizory
37_18