Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Zupa szpinakowa
  Ocena: (5 pkt.) Oceniało 3 osób.

Przepis dodał(a): Eliza
[2007-07-18]
 
Sposób przygotowania:
Szpinak dokładnie umyć, usunąć ogonki.
Dusić do miękkości we własnym sosie.
Masło stopić w rondelku.
Wrzucic pół posiekanej cebuli i przeciśniety przez praskę ząbek czosnku.
Smażyć na małym ogniu prze 3-4 minuty.
Po zdjęciu z ognia przetrzeć do tego rondelka szpinak i ugotowany wcześniej w mundurku, a nstępnie obrany, ziemniak.
Zalać bulionem i przez chwilę gotować.
Do kubka wlać zółtko, dodać sok z ćwiartki cytryny i gałkę.
Wymieszać i połączyć z zupą.
Należy uważać, aby nie zagotować zupy, bo zółtko może się wtedy ściąć.
Do zupy wlać następnie śmietanę.
Doprawić do smaku.
Każdą porcję posypać tarym serem.
   
Składniki:
50 dag szpinaku,
pół cebuli,
1 ziemniak,
1 ząbek czosnku,
2 szklanki warzywnego bulionu,
1 zółtko,
sok z ćwiartki cytryny,
1/4 szklanki śmietany,
3 łyżki masła,
2-3 łyżki tartego parmezanu,
sól,
pieprz,
gałka muszkatułowa.
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Zupy Bezmięsne - Przepis na Zupa szpinakowa

 

37_27