Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Zupa szczawiowa
  Ocena: (5 pkt.) Oceniało 102 osób.

Przepis dodał(a): Felcia
[2008-07-15]
 
Sposób przygotowania:
Do gorącego bulionu wrzucić liść laurowy, pietruszkę i marchew pokrojoną w kostkę.
Gotować na małym ogniu około 20 minut, dorzucić cząstki ziemniaków.
Szczaw umyć, pozbawić twardych szypułek, pokroić i podsmażyć na maśle (podczas smażenia mocno się skurczy).
Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, wlać zahartowaną śmietanę dokładnie wymieszaną z mąką, a po kilku minutach szczaw.
Gotować na małym ogniu około 10 minut.

Gdy zupa nieco przestygnie, szybko wymieszać z rozkłóconym żółtkiem.
Dodać rozdrobnione jajka na twardo.
   
Składniki:
duży pęczek szczawiu (po usmażeniu powinno być ok. szklanki)
3 średnie marchewki
1 pietruszka
5 średnich ziemniaków
150 ml śmietany
1 żółtko
3 jajka na twardo
2 łyżeczki mąki
1 łyżka masła
listek laurowy
ok. 2 litrów bulionu lub kostka rosołowa instant
Uwagi:
brak
 

 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Zupy Bezmięsne - Przepis na Zupa szczawiowa

 

37_31