Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Zupa selerowa
  Ocena: (1 pkt.) Oceniało 1 osób.

Przepis dodał(a): Kamila
[2007-07-13]
 
Sposób przygotowania:
Seler wyszorować szczoteczką, opłukać, zalać wrzącą wodą, osolić, ugotować w całości.
Obrać ze skórki, zetrzeć na drobnej tarce, włożyć do rosołu, dosolić.
Mąkę rozmieszać z 1/2 szklanki zimnego wywaru, wlać do zupy, zagotować.
Przed podaniem dodać śmietankę z żółtkami.

Podawać z groszkiem ptysiowym, kluskami francuskimi, grzankami ostrymi.
   
Składniki:
rosół – 6 szklanek
seler - 1 duży
śmietanka – 1/2-3/4 szklanki
żółtka - 1-2 szt.
sól i pieprz
Uwagi:
Zupę selerową można również podprawić zasmażką jasnozłotą lub śmietaną zamiast śmietanki.
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Zupy Bezmięsne - Przepis na Zupa selerowa

 
Telewizory
37_16