Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Zupa kalafiorowa
  Ocena: (4.7 pkt.) Oceniało 111 osób.

Przepis dodał(a): Jola
[2007-07-13]
 
Sposób przygotowania:
Kalafiora umyć, obrać i podzielić na małe różyczki.
Ugotować w rosole do miękkości (nie przykrywać).
Zagęścić mąką rozmieszaną z 1/2 szklanki zimnego mleka.
Zagotować.
Połączyć z żółtkami rozmąconymi z mlekiem.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać koperek.

Podawać z grzankami, lanym ciastem, groszkiem ptysiowym.
Zamiast mąką z mlekiem, można zaprawiać zasmażką lub śmietaną.
   
Składniki:
rosół – 6 szklanek
kalafior - 1 szt. (ok. 35 dag)
ewent. ziemniaki - 2 szt.
mleko - 1 szklanka lub śmietana - 1/2 szklanki
masło - 1 łyżeczka
sól i biały pieprz
żółtka (surowe) - 1-2 szt.
gałka muszkatołowa - szczypta
posiekany koperek - 1 łyżka
Uwagi:
Do zupy można włożyć pokrojone w kostkę ziemniaki i ugotować razem z kalafiorem
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Zupy Bezmięsne - Przepis na Zupa kalafiorowa

 

37_14