Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Gazpacho
  Ocena: (0 pkt.) Oceniało 0 osób.

Przepis dodał(a): Irena
[2007-07-06]
 
Sposób przygotowania:
Jarzyny dokładnie umyć.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę i usunąć pestki.
Ogórek obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę (ok.1 cm).
Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać.
Czosnek obrać ze skórki i rozetrzeć.
Paprykę oczyścić z nasion i drobno pokroić.
Połowę jarzyn i czosnek zmiksować z octem, oliwą, bułką i zimną wodą.
Szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na 2 h.
Pozostałe pokrojone jarzyny przełożyć do oddzielnych miseczek i też wstawić do lodówki.
Przed podaniem ubić gazpacho trzepaczką.
Doprawić solą i pieprzem.
Wrzucić kilka kostek lodu.
Gazpacho powinno być bardzo zimne.
Oddzielnie podać w miseczkach pokrojone i ochłodzone jarzyny.
Można również podać grzanki pokrojone w kostkę i usmażone na oleju.
   
Składniki:
1.25 kg dojrzałych pomidorów,
1 ogórek,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 zielona papryka,
200 g miekiszu białej bułki,
4 łyżki oliwy,
2 łyżki octu winnego,
1 l zimnej przegotowanej wody,
sól,
pieprz,
kostki lodu.
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Zupy Bezmięsne - Przepis na Gazpacho

 

37_7