Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Barszcz wigilijny
  Ocena: (4.8 pkt.) Oceniało 10 osób.

Przepis dodał(a): Mariola
[2007-06-27]
 
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę i 2-4 buraki obrać, opłukać i rozdrobnić.
Zalać 2 litrami wody, dodać przyprawy i gotować 40-50 minut.
Resztę buraków umyć (jeden zostawić na sok) i ugotować ze skórką do miękkości.
Następnie odlać wodę, a buraki ostudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej.
Dodać do przecedzonego wywaru z włoszczyzny.
Grzyby starannie opłukać, namoczyć w wodzie na 2-3 godziny i ugotować do miękkości.
Przecedzony wywar wlać do barszczu , a grzyby zużyć do pasztecików.
Barszcz podgrzać, nie dopuszczając do zagotowania.
Doprawić (dla lepszego koloru) sokiem z surowego buraka, poprzednio bardzo drobno utartego oraz cytryną, solą, cukrem, kieliszkiem czerwonego wina i ewentualnie (na kilkanaście minut przed podaniem) roztartym ząbkiem czosnku.
Podawać z pasztecikami lub z jajkiem na twardo.
   
Składniki:
1,5 kg buraków,
3-4 marchewki (30 dag),
1-2 pietruszki (20 dag),
1/2 selera (10 dag),
1 por,
1 cebula (12 dag),
6-8 dag suszonych prawd?iwków lub podgr?ybków,
1 ząbek czosnku,
10 ziaren czarnego pieprzu,
2-3 ziarna ziela angielskiego,
1 malutki listek laurowy,
1 kieliszek czerwonego wina,
sól, cukier, sok z cytryny.
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Zupy Bezmięsne - Przepis na Barszcz wigilijny

 
Telewizory
37_1