Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Sałatka z kabaczka
  Ocena: (3.3 pkt.) Oceniało 21 osób.

Przepis dodał(a): Klaudia
[2007-07-04]
 
Sposób przygotowania:
Kabaczek obrać i gotować w osolonej wodzie przez ok.
10 min.
Odcedzić, przekrajać na pół, wydrążyć pestki i części miękkie.
Pokrajać w paski grubości palca i długości ok.
10 cm.
Ułożyć na półmisku, posypać drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, polać sokiem z cytryny i olejem, posypać soją i pieprzem, przykryć folią i wstawić do chłodu na ok.
4 godz.
Po tym czasie odsączyć marynatę, zgarnąć cebulę i czosnek, zachować je.
Pomidory (obrane i bez pestek) wymieszać z drobno pokrajaną zieloną papryką, kaparami, pietruszką i bazylią, dodać cebulę z marynaty, dokładnie wszystko wymieszać i tym sosem polać kabaczki, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Podawać na liściach zielonej sałaty.
   
Składniki:
1 młody, zielony kabaczek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki soku cytrynowego
250 g oleju
6 pomidorów
1 pieprz zielony (piment)
1 słoiczek kaparów
po 1 łyżce pietruszki zielonej i bazylii
sałata
sól
pieprz
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Surówki i sałatki Warzywne - Przepis na Sałatka z kabaczka

 
Telewizory
26_6