Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Salatka kalifornijska
  Ocena: (3.8 pkt.) Oceniało 8 osób.

Przepis dodał(a): Zenia
[2007-06-25]
 
Sposób przygotowania:
Wszystkie owoce, kapuste i szczypiorek umyć, osączyć z wody.
Nie obrane jabłko pokroić na ćwiartki, nastepnie na plasterki grubosci 2-3
mm i zaraz skropić je sokiem cytrynowym, by nie sciemniało.
Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki.
Winogrona oderwać od gałązek.
Kapustę posiekać na paseczki grubości 1 mm.
Szczypiorek drobno pokroić.
Przygotować sos.
Rozetrzeć sol i pieprz z sokiem cytrynowym.
Dodać oliwe,
wymieszać.
W duzej misce wymieszać dokladnie sos z owocami, kapustą i szczypiorkiem.
Przed podaniem przełożyc do salaterki i posypać prażonymi ziarnami slonecznika.
   
Składniki:
1 duże czerwone jabłko,
2 pomarańcze bez pestek,
70 g białych winogron bez pestek,
70 g czarnych winogron bez pestek,
250 g białej kapusty,
2 łyzki prażonych ziaren słonecznikowych,
2 łyzki szczypiorku.
Sos:
2 łyżki soku cytrynowego,
2 łyzki oliwy,
sól, pieprz
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Surówki i sałatki Warzywne - Przepis na Salatka kalifornijska

 

26_1