Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Grecki sos do sałatek
  Ocena: (4.6 pkt.) Oceniało 186 osób.

Przepis dodał(a): Rubik
[2007-06-28]
 
Sposób przygotowania:
Czosnek drobno posiekać, wrzucić do oliwy i odstawić na nie mniej niż 1 godz.
Po upływie wyznaczonego czasu wyjąć czosnek.
Dodać do oliwy sok z cytryny i dobrze wymieszać.
Potem dolać wino i znowu wymieszać.
Na końcu dodać ocet i pozostałe przyprawy: musztardę, pieprz, paprykę, bazylię (warto rozetrzeć listki w ręce na jeszcze drobniejszy susz), drobno pokruszyć listki laurowe i natkę pietruszki.
Bardzo dokładnie wymieszać i odstawić na minimum kilka godzin, im dłużej tym lepiej.
   
Składniki:
250 ml oliwy
1 łyżka soku z cytryny
250 ml czerwonego wina
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżeczka papryki w proszku
szczypta pieprzu
1/2 łyżeczki bazylii (suszona)
2 listki laurowe
3 łyzki natki pietruszki (suszona)
2 ząbki czosnku
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Sosy do Sałatek i Surówek - Przepis na Grecki sos do sałatek

 
Telewizory
42_3