Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Sos korniszonowy
  Ocena: (0 pkt.) Oceniało 0 osób.

Przepis dodał(a): Ania
[2007-07-25]
 
Sposób przygotowania:
Do garnuszka wlewamy 1 szklankę wywaru.
Korniszony kroimy na drobne talarki.
Wkładamy do wywaru i gotujemy, aż staną się kiekkie.

Na patelni rozpuszczamy masło.
Gdy stanie sie gorące, wsypujemy 2 łyżki mąki i smażymy na lekko złoty kolor.
Odstawiamy z ognia i wlewamy wolno drugą szklankę wywaru.
Mieszamy cały czas, aby nie utworzyły się grudki.
Ostateczna ilość wlanego wywaru zależy od tego jakiej gęstości sos lubicie.
Gdy masa jest jednolita wlewamy do niej ugotowane korniszony.
Całość doprawiamy śmietaną w wybranej przez nas ilości.
Solimy do smaku.
   
Składniki:
2 szklanki wywaru z mięsa lub ryby,
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
12 korniszonów,
sól,
szczypta cukru,
ew. śmietana
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Sosy do Miês - Przepis na Sos korniszonowy

 
Telewizory
41_15