Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Cytrusowy sos do mięs
  Ocena: (3.4 pkt.) Oceniało 11 osób.

Przepis dodał(a): Ewa
[2007-06-27]
 
Sposób przygotowania:
Obieramy cebulę, wbijamy w nią go?dziki.
Wrzucamy do 1/2 l gorącej wody razem ze śliwkami, cytryną i imbirem.
Gotujemy na małym ogniu 45 minut (aż cebula będzie miękka).
Zostawiamy do przestygnięcia, przykrywamy i odstawiamy na co najmniej 3 dni do lodówki.
Następnie dodajemy ocet, pieprz, sos sojowy.
Z cebuli usuwamy go?dziki.
Skórkę z cytryny i pomarańczy usuwamy, a całą resztę krótko miksujemy, tak by zostały kawałki śliwek.
   
Składniki:
20 dag suszonych śliwek bez pestek
1/2 cytryny
1/2 pomarańczy
1/2 łyżeczki imbiru
1 cebula
4 go?dziki
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu winnego
biały pieprz
Uwagi:
Sos będzie świetnie pasował do wielkanocnych pieczonych mięs, jedzonych na zimno lub na ciepło - schabu, indyka, cielęciny.
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Sosy do Miês - Przepis na Cytrusowy sos do mięs

 
Telewizory
41_3