Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Kąpiel wodna
 

Kąpiel wodna

Sposób przygotowania potraw metodą tzw. pośredniego ogrzewania. Garnek ze składnikami potrawy wstawia się do większego naczynia z wrzącą wodą (powinna ona sięgać 3/4 wysokości zanurzonego garnka). Taką technikę stosuje się przede wszystkim do gotowania potraw wymagających ciągłego mieszania, a także do rozpuszczania niektórych produktów (np. masła, czekolady) bez ryzyka ich przypalenia lub zagotowania . Kąpiel wodna jest też znakomitym sposobem na utrzymanie w odpowiedniej temperaturze dań, których nie podaje się od razu po przygotowaniu. We wszystkich wymienionych sytuacjach kąpiel wodną przeprowadza się na płycie kuchni. Niektóre potrawy, na przykład musy lub pasztety, zapieka się tą metodą w piekarniku.

 

 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Kąpiel wodna Słowniczek - Pyszne Przepisy Kulinarne w AlePycha!