Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Dżin
 

Dżin

(ang. gin) - wytrawna, z reguły bezbarwna wódka gatunkowa; rodzaj jałowcówki zawierającej ok. 40-45 proc. alkoholu. Wytwarzana jest ze spirytusu rektyfikowanego, który aromatyzowany jest podsuszonym owocem jałowca, anyżem, liśćmi laurowymi, kardamonem, kolendrą, kminkiem, skórką pomarańczową lub cytrynową, lukrecją, migdałami, cynamonem, nagietkiem. Dżin jest najczęściej składnikiem wielu koktajli i drinków, takich jak chociażby dżin z tonikiem czy martini. Obecnie produkuje się wiele gatunków dżinu, niektóre z nich wytwarzane są na alkoholach pochodzenia zbożowego z użyciem gotowych aromatów. Do najbardziej znanych należą London Dry Gin, Plymouth Gin, Old Tom Gin (słodszy od poprzednich), Sloe Gin (o zapachu dzikich śliwek) oraz gatunki o specyficznym aromacie: Orange Gin i Lemon Gin.

 

 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Dżin Słowniczek - Pyszne Przepisy Kulinarne w AlePycha!