Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Garni, garnitur
 

Garni, garnitur

Dodatki do potraw z mięsa, drobiu i ryb, odpowiednio dobrane lub wręcz tworzące razem konkretne danie. Podaje się je razem z potrawą główną lub na osobnym talerzu. Garni może być proste, jednoskładnikowe (np. jarzyna, duszone grzyby, makaron, kasza, ryż) albo złożone, czyli skomponowane z kilku składników tworzących harmonijną całość z daniem głównym. Często spotykane w książkach kucharskich terminy: po grecku, a la Marengo, po marynarsku, po myśliwsku itp., to właśnie nazwy popularnych na świecie garniturów. Termin garnirowanie oznacza też ozdabianie, dekorowanie potraw.

 

 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Garni, garnitur Słowniczek - Pyszne Przepisy Kulinarne w AlePycha!