Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Alkohol etylowy
 

Alkohol etylowy

Zwany też etanolem (C2H5OH) jest substancją organiczną, która stanowi główny składnik alkoholi. Tę bezbarwną ciecz o charakterystycznym zapachu i palącym smaku uzyskuje się poprzez fermentację alkoholową roślin zawierających cukier lub skrobię, przede wszystkim zbóż, ziemniaków oraz owoców. W XIX w. Edouard Adam wprowadził technologię oczyszczania spirytusu surowego. W 1830 r. metodę tę udoskonalił Aeneas Coffey, który opracował pierwszy aparat destylacyjny przeznaczony do pracy ciągłej. W wyniku tego odkrycia w sprzedaży pojawiły się duże ilości taniego i dobrze oczyszczonego spirytusu. Współcześnie alkohol etylowy rektyfikowany używany jest do produkcji czystych i gatunkowych wódek oraz alkoholi aromatyzowanych.Etanol spożywczy jest podstawowym składnikiem wszystkich napojów alkoholowych. Etanol do celów przemysłowych jest też często produkowany poprzez bezpośrednią syntezę z tw. gazu syntezowego (mieszanina CO, H2 i H2O), która jest tańsza od fermentacji i prowadzi do czystszego chemicznie etanolu, jednak w wielu krajach świata użycie etanolu syntetycznego do celów spożywczych jest zabronione. Jest to podyktowane nie tyle względami zdrowotnymi ile chęcią utrzymania tradycyjnego przemysłu spirytusowego i związanych z nim miejscami pracy. Etanol jest bardzo tanim w produkcji surowcem i jest jednocześnie stosunkowo niegro?ny dla środowiska, dlatego jest dość powszechnie wykorzystywany jako rozpuszczalnik w przemyśle chemicznym. Wysoka cena prostych napojów alkoholowych (czystych wódek i spirytusu spożywczego) w wielu krajach wynika nie tyle z kosztów jego produkcji, ile z bardzo wysokich podatków nakładanych na te produkty. Rzeczywisty koszt produkcji 1l spirytusu to mniej niż 1.5 USD, gdy jest on otrzymywany przez fermentację i poniżej 1 USD jeśli pochodzi on z syntezy bezpośredniej.Alkohol etylowy należy do związków chemicznych, które bardzo szybko wchłaniają się z przewodu pokarmowego - już w ciągu 5-10 minut po spożyciu można go wykryć we krwi. W ciągu 15 minut wchłonięciu ulega 50% spożytej dawki. Po pewnym czasie stabilizacji stężenia alkoholu etylowego w tkankach, rozpoczyna się proces jego eliminacji. Jest to w 90% eliminacja enzymatyczna, a w 10% usuwanie w postaci niezmienionej z moczem i powietrzem wydechowym.Etanol jest substancją słabo uzależniającą. Sporadyczne spożywanie etanolu zwykle nie powoduje uzależnienia, jednak systematyczne jego spożywanie - nawet w niewielkich ilościach prowadzi często do pełnego, fizycznego uzależnienia, które jest nazywane alkoholizmem. Skłonność do zapadania na alkoholizm jest sprawą bardzo osobniczą. Zależy też ona od sposobu jego spożywania.

 

 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Alkohol etylowy Słowniczek - Pyszne Przepisy Kulinarne w AlePycha!