Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Benedyktynka
 

Benedyktynka

Pochodzący z Francji likier korzenno-ziołowy (ok. 40 proc. alkoholu). Pierwotna receptura Benedictine D. O. (popularnie zwanej benedyktynką) opracowana została w 1510 r. przez włoskiego mnicha przebywającego w klasztorze Benedyktynów w Normandii. Początkowo miał to być lek na malarię. Od XIX w. likier produkuje się ze spirytusu, miodu, karmelu, syropu cukrowego oraz wyciągów, destylatów i nalewów na ziołach, takich jak kolendra, hyzop, anżelika, gałka muszkatołowa, go?dziki, herbata, melisa. Benedyktynkę podaje się w kieliszkach koniakowych, najczęściej bez żadnych dodatków. Likier ma bursztynową barwę oraz słodki, miodowy posmak. Zalicza się go do najlepszych na świecie likierów.

 

 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Benedyktynka Słowniczek - Pyszne Przepisy Kulinarne w AlePycha!