Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Cieciorka (ciecierzyca)
 

Cieciorka (ciecierzyca)

roślina strączkowa, której ziarna przypominają groch zarówno kształtem jak i smakiem. Jest bardzo popularna na Bliskim Wschodzie, choć pochodzi z zachodniej Azji. W krajach arabskich robi się z niej mąkę i przyrządza mnóstwo potraw. Często dodaje sięją do kuskusu. Używa się jej również w wielu krajach europejskich, zwłaszcza we Włoszech i Hiszpanii. Stosowano ją też w kuchni staropolskiej. Być może, znów pojawi się na polskich stołach, ponieważ w naszych sklepach od pewnego czasu można kupić ciecierzycę konserwową.

 

 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Cieciorka (ciecierzyca) Słowniczek - Pyszne Przepisy Kulinarne w AlePycha!

 
Telewizory