Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Wódka
 

Wódka

Alkohol wysokoprocentowy, bardzo popularny w krajach Europy Wschodniej. Jego nazwa pochodzi od polskiego słowa ?woda?. Jest to ogólna nazwa oznaczająca różne wyroby alkoholowe, które charakteryzują się wysoką (ok. 40 proc.) zawartością alkoholu. Obecnie wytwarza się ją w wielu krajach. Rodzaj destylowanych składników zależy od danego regionu. Może być to zboże (żyto, kukurydza, pszenica), buraki cukrowe, ziemniaki, śliwki, a nawet celuloza i pokrzywa. Składniki podstawowe mogą być dodawane w różnych proporcjach, a sam alkohol może być czysty lub mieszany. Polską wódkę produkuje się prawie wyłącznie z żyta, w Rosji wykorzystuje się różne gatunki zbóż. W Szwecji i USA najpopularniejsze są wódki z pszenicy. Wódki można podzielić na wódki naturalne i wódki wyrabiane na bazie spirytusu rektyfikowanego.

 

 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Wódka Słowniczek - Pyszne Przepisy Kulinarne w AlePycha!