Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Winiak gronowy
 

Winiak gronowy

Brandy, naturalna wódka owocowa, zawierająca 38-60 proc. alkoholu. Produkcja polega na oddestylowaniu wina gronowego lub wytłoków winogronowych. Barwa najczęściej lekko bursztynowa. Winiaki gronowe produkuje się przede wszystkim z wina gronowego. Zalicza się je do najszlachetniejszych wódek; większość z nich jest wytrawna, czasami lekko słodkawa. Najwięcej winiaków produkuje się w Kalifornii, Portugalii, Hiszpanii, RPA, Francji, Włoszech i Niemczech. W Polsce wytwarza się je na bazie importowanych destylatów. Winiaki podaje się podobnie jak koniak. Często używane są jako przyprawa kuchenna lub jako składnik koktajli alkoholowych.

 

 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Winiak gronowy Słowniczek - Pyszne Przepisy Kulinarne w AlePycha!

 
Telewizory