Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Whisky słodowa
 

Whisky słodowa

(malt whisky) - typ szkockiej whisky, która wytwarzana jest ze spirytusów otrzymywanych z odfermentowanego słodu jęczmiennego (malt). Zanim zostaną one wykorzystane do produkcji alkoholu, muszą leżakować przez co najmniej 3 lata. Większość z nich leżakuje w specjalnych dębowych beczkach, nawet przez kilkanaście lub kilkadziesiąt lat. Nie miesza się ich z innymi spirytusami. Znajdująca się w sprzedaży whisky słodowa jest rozcieńczana wodą ?ródlaną, tak aby zawartość alkoholu wynosiła ok. 40-43 proc. Na etykiecie butelki określa się wiek najmłodszego destylatu w zestawie.

 

 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Whisky słodowa Słowniczek - Pyszne Przepisy Kulinarne w AlePycha!