Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Whiskey irlandzka
 

Whiskey irlandzka

(Irish whiskey) - wódka naturalna zbożowa, wyrabiana ze spirytusów zbożowych, głównie jęczmiennych i żytnich, a także owsianych i pszenicznych. W zależności od typu whiskey, spirytusy miesza się ze sobą w różnych proporcjach. Whiskey irlandzka uznawana jest za narodowy napój Irlandczyków. W porównaniu z innymi odmianami whiskey ma ona delikatniejszy smak i specyficzny jęczmienno-zbożowy aromat. Wynika to ze charakterystycznego sposobu produkowania i leżakowania alkoholu w specjalnych beczkach dębowych. Zdecydowana większość produkowanej whiskey irlandzkiej to whiskey mieszana, tzw. blende whiskey. Tradycyjnie podaje się ją rozcieńczoną czystą wodą w różnych proporcjach. Najstarsze i najlepsze gatunki whiskey to Jameson 1780 i Black Bush, które najczęściej pije się bez rozcieńczenia. Gatunki lżejsze i młodsze, szczególnie w ostatnich latach, podaje się z lodem, woda sodową czy nawet lemoniadą.

 

 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Whiskey irlandzka Słowniczek - Pyszne Przepisy Kulinarne w AlePycha!