Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Whiskey (whisky)
 

Whiskey (whisky)

Wódka naturalna zbożowa, którą produkuje się ze spirytusów zbożowych: owsianych, jęczmiennych, kukurydzianych oraz pszenicznych. Whisky pochodzi prawdopodobnie z Irlandii, jednak zasłynęła dzięki Szkotom. Nazwa whisky pochodzi od celtyckiego wyrażenia uisce beatha, które jest przekładem łacińskiego aqua vitae (woda życia), którym określano destylowane alkohole. Przeciętna zawartość alkoholu wynosi ok. 40 procent. Na smak i zapach powstałego alkoholu wpływa wiele czynników, m.in. jakość składników wykorzystanych do produkcji, typ zbóż, rodzaj fermentacji oraz procesów destylacji. Ważny jest też sposób i czas dojrzewania wódki. Termin ?whisky? używany jest na określenie destylatów wytwarzanych w Szkocji, Kanadzie i Japonii, natomiast słowem ?whiskey? nazywa się alkohol o podobnych cechach charakterystycznych, produkowany w innych krajach świata. Za najlepszą uznaje się whisky szkocką, natomiast whiskey amerykańska uważana się za narodowy trunek Amerykanów. Barwa tego alkoholu może być od bladozłocistej do bursztynowej z odcieniem mahoniowym.

 

 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Whiskey (whisky) Słowniczek - Pyszne Przepisy Kulinarne w AlePycha!

 
Telewizory