Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Wermut
 

Wermut

Jest to gronowe wino ziołowe (białe lub czerwone), przyprawione m.in. korą chińską, go?dzikami, szałwią i skórką z gorzkich pomarańczy. Zawiera ok. 15-18 proc. alkoholu. Wyróżnia się wermuty białe, czerwone i różowe. Wermuty dzieli się zatem na: extra dry lub dry - wermut biały wytrawny, który sprzedawany jest w zielonych butelkach; bianco - biały, słodki - dostępny głównie w białych butelkach z niebieskimi zakrętkami; rosso - czerwony, słodki - z reguły w zielonych butelkach z czerwonymi zakrętkami; roso - różowy, półsłodki, sprzedawany przeważnie w białych butelkach z czerwono-złotymi zakrętkami; amaro - czerwony, gorzko-słodkawy, rozlewany do białych lub zielonych butelek z czarno-złotą zakrętką. Dostępne są także wermuty owocowe, tzw. fruit flavoured vermouth o różnych smakach, np. pomarańczowym. Wermuty podaje się najczęściej jako aperitif, przed posiłkiem, w kieliszkach do wina. Można je też pić z lodem lub wodą sodową. Są one podstawowym składnikiem koktajli, m.in. martini i manhattanu.

 

 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Wermut Słowniczek - Pyszne Przepisy Kulinarne w AlePycha!