Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Tequila
 

Tequila

Tradycyjna wódka meksykańska, która podbiła już cały świat. Zawiera ok. 38-43 proc. alkoholu, wyrabiana jest ze spirytusów otrzymywanych ze sfermentowanego soku niebieskiej agawy. Wódka ta charakteryzuje się mocnym, specyficznym, lekko ziołowym zapachem. Meksykanie wierzą w jej magiczną moc i używają jej powszechnie, także jako wody po goleniu, jako środka do przemywania ran, podpałki pod ogień. Wyróżnia się dwa rodzaje tequili: tequila blanco (silver lub white tequila), czyli tequila biała, która dojrzewa krótko i sprzedawana jest już 2 miesiące po destylacji. Tequila dorado (gold tequila), czyli tequila złocista - z reguły dojrzewa w dębowych beczkach od 2 do 12 miesięcy. Mianem tequila muy anejo - określa się wódkę, która dojrzewa przez co najmniej 2-4 lata. Biała tequila jest składnikiem wielu koktajli, np. słynnej Margarity. Tequilę złocistą pija się samą albo z lodem. Meksykanie wykorzystują specjalny rytuał przy piciu tequili: na kciuk wysypuje się szczyptę soli, następnie wypija się mały kieliszek tequili, zlizuje sól i przegryza plasterkiem cytryny (lub limonki).

 

 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Tequila Słowniczek - Pyszne Przepisy Kulinarne w AlePycha!

 
Telewizory