Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Grog
 

Grog

Rozgrzewający korzenny napój na rumie lub araku, z dodatkiem wrzątku, miodu bąd? cukru. Według klasycznego przepisu na szklankę grogu trzeba przygotować: ćwierć szklanki rumu, araku lub koniaku, 3/4 szklanki wrzącej wody, kawałek skórki z cytryny oraz dwie kostki cukru. Nazwa napoju pochodzi od przydomku, który nadano admirałowi Edwardowi Vernonowi żyjącemu w XVIII w. Mówiono o nim ?Stary Grog?, ponieważ nosił płaszcz uszyty z grubego materiału, zwanego po angielsku grosgrain. Słynął on z tego, że w ramach oszczędności rozcieńczał rum wodą. Trunek ten zaczęto nazywać grogiem.

 

 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Grog Słowniczek - Pyszne Przepisy Kulinarne w AlePycha!

 
Telewizory