Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Rum
 

Rum

Napój alkoholowy o specyficznym zapachu, zawierający od 45-75 proc. alkoholu. Produkuje się go głównie w krajach tropikalnych, w których uprawia się trzcinę cukrową, a więc na Karaibach, w środkowej i południowej Ameryce, zachodniej Afryce i Indonezji. Otrzymywany jest w procesie destylacji melasy z trzciny cukrowej. Następnie zlewa się go do beczek dębowych, w których leżakuje, aż do uzyskania odpowiedniego koloru i smaku. Wchodzi w skład grogu oraz wielu koktajli. Powszechnie używany jest też w cukiernictwie. W sprzedaży dostępne są także rumy syntetyczne (z wykorzystaniem sztucznych aromatów) lub półsyntetyczne (z aromatami z dodatkiem naturalnych destylatów). Co ciekawe, trunek znany jest pod różnymi nazwami: w języku angielskim- rum, ron - w krajach hiszpańskojęzycznych, rhum - we Francji i Włoszech. Rum z trzciny cukrowej wytwarzany jest w wielu krajach, jednak za oryginalny uważa się rum karaibski. Wysoko ceniony jest też bezbarwny lub bursztynowy rum portorykański i kubański, mocny i aromatyzowany rum z Jamajki i oraz aromatyzowany wanilią rum z Haiti.

 

 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Rum Słowniczek - Pyszne Przepisy Kulinarne w AlePycha!