Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Porto
 

Porto

(ang. port, portwine, niem. portwein) - czerwone (rzadziej białe) alkoholizowane wino pochodzące z Portugalii (region Duero). Zawartość alkoholu w czerwonym porto waha się od 19 do 22 proc., a w białym 16,5 - 20 proc. Porto jest uznane za jedno z najszlachetniejszych i najlepszych win na świecie. Produkcja wina odbywa się pod ścisłym nadzorem. Po II wojnie światowej wprowadzono nakaz butelkowania wina w Portugalii, ale jest on przestrzegany dopiero od 1974 r. Porto serwuje się pod koniec posiłku lub do serów (np. stilton, cheddar, brie) w temperaturze ok. 18°C. Białe, schłodzone wino podaje się jako aperitif.

 

 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Porto Słowniczek - Pyszne Przepisy Kulinarne w AlePycha!

 
Telewizory