Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Pineau des Charentes
 

Pineau des Charentes

(pineau charentais) - białe lub różowe wino likierowe (mistella) produkowane we Francji w departamentach Charente i Charente-Maritime. Przeciętna zawartość alkoholu wynosi ok. 17 proc. Od 1945 r. nazwa ta jest zastrzeżona. Według tradycji wino powstało w XVI w., kiedy to pewien winiarz przez przypadek napełnił moszczem winnym beczkę z resztkami koniaku. Kiedy moszcz się nie sfermentował, odstawił beczkę i zapomniał o niej. Po kilku latach odkrył, że w baryłce wytworzył się klarowny trunek o owocowym smaku. Tradycyjnie pineau de Charentes podaje się jako aperitif lub do serów (np. roquefort), ostryg oraz deserów. Wino powinno się podawać w temperaturze 12°C, najczęściej w koniakówkach.

 

 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Pineau des Charentes Słowniczek - Pyszne Przepisy Kulinarne w AlePycha!