Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Absynt (piołunówka)
 

Absynt (piołunówka)

Jest to wódka ziołowa (70 proc. alkoholu) o charakterystycznej zielonej lub zielonkawożółtej barwie, której używa się jako aperitifu. Wytrawna, o swoistym zapachu i gorzkim smaku wyrabiana jest z destylatów i nalewów na piołunie, anyżku, badianie, melisie, mięcie, korzeniu anżeliki i arcydzięgla, kolendrze, koprze włoskim i go?dzikach. Jej receptura została opracowana pod koniec XVIII w. w Szwajcarii. Na początku XX w. większość państw zawiesiło produkcję absyntu, po tym jak wykryto w piołunie substancję toksyczną - tanaceton, która uszkadza układ nerwowy. Tradycyjny absynt z dodatkiem piołunu obecnie produkowany jest w Hiszpanii.

 

 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Absynt (piołunówka) Słowniczek - Pyszne Przepisy Kulinarne w AlePycha!

 
Telewizory