Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Sernik z wiśniami
  Ocena: (1.9 pkt.) Oceniało 6 osób.

Przepis dodał(a): Frania
[2007-07-13]
 
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać.
Białka oddzielić od żółtek, ubić z 2 łyżkami wody na sztywną pianę.
Stopniowo dodawać cukier, żółtka, mąki z proszkiem do pieczenia.
Tortownicę natłuścić, wyłożyć ciasto.
Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.
200°C.


Masa serowa:
¯elatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, rozpuścić w 3 łyżkach letniej wody.
Wiśnie umyć, wydrylować.
Twaróg zmiksować z cukrem i żelatyną.
Białka ubić na sztywną pianę.
?mietanę również ubić.
Białka i śmietanę dodać do twarogu, wymieszać.
Biszkopt przekroić poziomo na pół.
Spód umieścić w tortownicy, rozłożyć wiśnie, wyłożyć masę serową, przykryć drugim plackiem.
Ciasto wstawić na 3 godziny do lodówki.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
   
Składniki:
Biszkopt:
3 dag mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag mąki pszennej
2 jajka
8 dag cukru kryształu
1 łyżka cukru pudru

Masa serowa:
1/2 kg wiśni
1/2 kg chudego twarogu
2 białka
2 łyżki cukru
12 dag śmietany
4 łyżeczki żelatyny
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Serniki - Przepis na Sernik z wiśniami

 
Telewizory
12_9