Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Sernik z rabarbarem i truskawkami
  Ocena: (5 pkt.) Oceniało 2 osób.

Przepis dodał(a): Ada
[2007-07-12]
 
Sposób przygotowania:
Podanych składników zagnieść ciasto, oziębić, a następnie podpiec.


Rabarbar opłukać, obrać i pokroić w drobne kawałki.
Następnie dodać cukier oraz wodę i zesmażyć na marmoladkę.
Rabarbar wyłożyć na podpieczony spód ciasta

Ser zemleć i dodać cukier, żółtka, cukier waniliowy oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
Następnie dodać pianę ubitą z białek, ubitą śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na rabarbar, upiec i ostudzić.


Truskawki opłukać, pokroić, ułożyć na serze i zalać tężejącymi galaretkami.
   
Składniki:
CIASTO:
20 dag mąki,
pół kostki margaryny,
3 żółtka,
5 dag zmielonych migdałów,
łyżka śmietany,
łyżeczka proszku do pieczenia,
10 dag cukru pudru,
opakowanie cukru waniliowego.

NADZIENIE:
70 dag rabarbaru,
3 łyżki cukru,

MASA SEROWA:
50 dag twarogu,
10 dag cukru, opakowanie cukru waniliowego,
3 jajka,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
sok z cytryny,
pół litra śmietany kremówki.

WIERZCH CIASTA:
50 dag truskawek,
2 galaretki o smaku truskawkowym.
pół szklanki wody
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Serniki - Przepis na Sernik z rabarbarem i truskawkami

 

12_8