Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Sernik wiedeński
  Ocena: (4.1 pkt.) Oceniało 187 osób.

Przepis dodał(a): Marian
[2007-06-22]
 
Sposób przygotowania:
Ser zmielić.
Białka oddzielić od żółtek.
¯ółtka utrzeć z cukrem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Cały czas ucierając dodawać ser, roztopione i ostudzone masło, budyń w proszku, rodzynki, pokrojone migdały i ubitą pianę z białek.
Delikatnie wymieszać.


Masę serową wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką średniej wielkości tortownicy (o średnicy 23-25 cm).
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.
50 minut w temperaturze 180 °C.


Czekoladę połamać i rozpuścić ją z mlekiem w kąpieli wodnej (nad parą).
Powstałą polewą polać ostudzony sernik.
Udekorować kokosem.
   
Składniki:
Masa serowa:
0,5 kg sera
6 jajek
3/4 szklanki cukru
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
15 dag masła
1 budyń śmietankowy
5 dag rodzynek
3 dag migdałów

Polewa:
10 dag gorzkiej czekolady
ok. 10 łyżek mleka

Do dekoracji:
kokos
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Serniki - Przepis na Sernik wiedeński

 

12_3