Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Sernik gotowany
  Ocena: (4.5 pkt.) Oceniało 33 osób.

Przepis dodał(a): Małgosia
[2007-07-09]
 
Sposób przygotowania:
Do mąki dodać miękkie masło, jajka, cukier, miód i sodę oczyszczoną.
Wyrobić ciasto i podzielić na trzy części.
Każdą część rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm.
Piec ok.
10 minut w temperaturze 160-180 °C.
Każdy surowy placek ponakłuwać widelcem, aby równo wyrósł.

Ser dwukrotnie zmielić i przełożyć do garnka.
Następnie do sera dodać masło, cukier, cukier waniliowy i jajka.
Wszystko razem wymieszać i zagotować.
W szklance zimnego mleka rozpuścić budynie śmietankowe i wlać do gotującej się masy serowej.
Chwile pogotować, a następnie gorącą masą przekładać upieczone i ostudzone placki, lekko dociskając.

Całość udekorować białą polewą czekoladową.
Ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień.
   
Składniki:
Ciasto:
4 ¾ szklanki mąki
15 dag masła
2-3 jajka
¾ szklanki cukru
4 ½ łyżki miodu sztucznego
1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Masa serowa:
1 kg białego sera
10 dag masła
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe (2x16g)
4 jajka
1 szklanka mleka
2 budynie śmietankowe

Do dekoracji:
gotowa biała polewa czekoladowa
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Serniki - Przepis na Sernik gotowany

 

12_5