Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Sernik czekoladowy
  Ocena: (4 pkt.) Oceniało 6 osób.

Przepis dodał(a): Bogna
[2007-07-20]
 
Sposób przygotowania:
Podgrzej piekarnik do 150 stopni C.
Spód i boki tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż folią nieprzywierającą.
Podstawa sernika: w średniej misce dokładnie wymieszaj pokruszony kruchy graham, 2 łyżki stołowe cukru i margarynę.
Masą tą wyłóż dno tortownicy.
Masa sernikowa: w robocie kuchennym lub w mikserze zmiksuj na gładką na masę serek owczy, twarożek i 185g cukru.
Dodaj jajka, esencje waniliową i zmiksuj.
Stopniowo dodawaj kakao, mąkę, roztopioną czekoladę i znowu zmiksuj na gładką masę.
Przełóż masę serową na do tortownicy i piecz ok.
1 godziny, aż środek będzie twardy.
Wyłącz piekarnik, otwórz go i stud? przez 15 minut.
Wyjmij sernik z piekarnika i stud? w tortownicy ok.
1 godziny.
Sos: w małej misce dokładnie wymieszaj jogurt ze śmietaną.
Przed podaniem wyjmij ciasto z tortownicy, polej cienka warstwą sosu jogurtowo -śmietankowego, pokrój na 8 kawałków i przełóż je na talerzyki.
   
Składniki:
45g plus 2 łyżki stołowe pokruszonego chrupkiego grahama
185g cukru 2 łyżki stołowe roztopionej margaryny
500g chudego twarożku
1 jajko
1 ½ łyżki esencji waniliowej
30g niesłodzonego holenderskiego kakao
3 łyżki stołowe chudej kwaśnej śmietany
7g startej tartej czekolady
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Serniki - Przepis na Sernik czekoladowy

 
Telewizory
12_11