Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Sernik cytrynowy
  Ocena: (4.5 pkt.) Oceniało 16 osób.

Przepis dodał(a): Marta
[2007-07-23]
 
Sposób przygotowania:
BISZKOPT- rozdzielamy jajka do dwóch naczyń.
Białka ucieramy z odrobiną soli, po ubiciu dodajemy połowę szklanki cukru i dalej ubijamy.
Ucieramy żółtka z drugą połową cukru i łączymy z pianą z białek.
Następnie dodajemy do całości startą skórkę z 1 cytryny i mąkę przesiana przez sito, mieszamy drewnianą łopatką(nie mikserem!!).Do biszkoptu NIE dodajemy proszku do pieczenia.
Pieczemy ok.30 minut w temp.180 st.
MASA- Ucieramy twaróg z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Wcześniej rozpuszczamy w nieco mniejszej ilości wody 2 galaretki z dwiema łyżeczkami żelatyny.
Ubijamy śmietanę, wyciskamy sok z dwóch cytryn.
Dodajemy do twarogu tężejącą galaretkę i sok z cytryn, miksujemy.
Dodajemy ubitą śmietanę i dalej miksujemy.
Gdy masa zacznie gęstnieć wylewamy ją na zimny biszkopt.
Rozpuszczamy 1 galaretkę razem z dżemem i gdy zacznie gęstnieć wylewamy na masę twarogowo-śmietanową.
Całość posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy do lodówki.
   
Składniki:
cukier kryształ - 1 szklanka
cukier puder - 2 szklanki
cukier waniliowy - 2 torebki
cytryny - 2 owoce
Dżem pomarańczowy lub jagodowy - 1 słoik
Galaretka cytrynowa - 3 torebki
jajka - 5 szt
mąka - 1 szklanka
płatki migdałowe - 2 paczki
?mietana kremówka 36% - 500 ml
Twaróg mielony - 1 kg
żelatyna - 2 łyżeczki
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Serniki - Przepis na Sernik cytrynowy

 

12_14