Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Baklażany w zalewie
  Ocena: (5 pkt.) Oceniało 3 osób.

Przepis dodał(a): joanna
[2009-10-30]
 
Sposób przygotowania:
Bakłażany umyć i wysuszyć, pokroić w cienkie plastry około 3-5 mm, rozgrzać piastre lub patelnię teflonową i na suchej patelni z obu stron obsmażyć bakłażany po 1 min z kazdej strony.
Przygotować zalewę.
Zmiażdżyć czosnek, pokroić natkę opłukanej i wysuszonej pietruszki, dodać olej lub oliwę, ocet i sól do smaku i wszystko bardzo dobrze wymieszać.

Do naczynia kamiennego lub pojemnika plastikowego układac stratami odsmażone bakłażany i każdą warstwę polewać przygotowanym sosem, za każdym razem mieszając sos przed polaniem aby wszystkie skłaniki sosu były jednolicie nałożone na bakłażany.
Ostatnią warstwę zalać resztką sosu i pozostawić do naciągniecia smakiem.
Podawać jako przystawkę do wedlin, mięsa, jako przekąskę lub jako dodatek na kanapki z chlebem.
Goraco polecam, warto.
   
Składniki:
bakłażany 1kg
olej około 2 szkl (najlepiej z oliwą z oliwek)
czosnek 5-6 dużych ząbków
duży pęczek natki pietruszki
ocet jabłkowy około 1/2 szkl
sól
Uwagi:
Zalewa powinna byc dość ostra, ponieważ bakłażany sa mdłe w smaku.
Tak przygotowaną przystawkę można przechowywać w lodówce nawet około 1 miesaca.
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Pozostałe surówki i sałatki - Przepis na Baklażany w zalewie

 
Telewizory
28_13