Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Wiśniowy placek z kokosem
  Ocena: (3.8 pkt.) Oceniało 5 osób.

Przepis dodał(a): Karina
[2007-07-13]
 
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami.
Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Ciasto wylać na natłuszczoną prostokątną brytfankę o wymiarach 25 na 36 cm, a na nie masę wiśniową (wiśnie wymieszać z maką).
Całość włożyć do nagrzanego piekarnika do 160-180 °C.
i piec 20 minut.


Z białek i cukru ubić pianę i dodać 15 dag kokosu.
Wymieszać.
Całość wylać na podpieczone ciasto i posypać resztą kokosu.
Wstawić jeszcze do piekarnika i piec około 20 minut.
   
Składniki:
Ciasto:
kostka masła
¾ szklanki cukru
6 żółtek
2 cukry waniliowe
1 niepełna szklanka mąki pszennej
1 niepełna szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa wiśniowa:
70 dag wydrylowanych wiśni
3 łyżki mąki pszennej

Beza:
7 białek
1 szklanka cukru
18 dag kokosu
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Pozostałe Ciasta - Przepis na Wiśniowy placek z kokosem

 

45_21