Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Wiedeński strudel z wiśniami
  Ocena: (4 pkt.) Oceniało 4 osób.

Przepis dodał(a): Halinka
[2007-07-13]
 
Sposób przygotowania:
Mąkę zagnieść z żółtkiem i solą, dodając tyle letniej wody, aby powstało gładkie ciasto.
Posmarować je olejem i ułożyć pod nagrzanym rondlem na posypanej mąką serwecie.
Po 15 minutach ciasto rozwałkować, a następnie rozciągnąć rękami we wszytkich kierunkach.
Odstawić do przesuszenia.
Wiśnie umyć, wydrylować.
Smażyć z cukrem i cukrem waniliowym 8 minut.
Wymieszać z żelfixem, schłodzić.
Wlać rum.
Płat ciasta posmarować połową roztopionego masła.
Nałożyć nadzienie.
Ciasto za pomocą serwety zwinąć jak roladę.
Posmarować resztą masła.
Piec 50 minut w temp.
200 st.
Posypać cukrem pudrem.
   
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
1 łyżeczka oleju
1 żółtko
szczypta soli
tłuszcz do formy
cukier puder do posypania

Nadzienie:
500 g wiśni
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki rumu
4 łyżki żelfixu
2 łyżki masła
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Pozostałe Ciasta - Przepis na Wiedeński strudel z wiśniami

 

45_24