Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Truskawkowiec
  Ocena: (0 pkt.) Oceniało 0 osób.

Przepis dodał(a): Sylwia
[2007-07-23]
 
Sposób przygotowania:
Dużą tortownicę lub blaszkę 25 x 30 cm wyłożyć ciastkami.
Połowę truskawek zmiksować dokładnie blenderem razem z cukrem pudrem.
(w zależności od kwaśności truskawek)
Drugą połowę kroimy w słupki i dodajemy do ciasta.
Dodać twarożek (3 krotnie zmielony), śmietanę (lub jogurt, w wersji light), zmiksować na gładką masę.
Galaretki truskawkowe oraz żelatynę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, przestudzić.
Ostudzone, dodawać powoli do masy, jednocześnie miksując.
Wstawić masę do lodówki.
Gdy zaczyna tężeć wymieszać z pokrojonymi truskawkami, wylać na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki.
Na wierzch można wyłożyć truskawki zalane galaretką truskawkową, bitą śmietanę - co kto lubi.
Przechowywać w lodówce.
   
Składniki:
biszkopty lub ciastka petitki - 2 opakowania
cukier puder - 5 łyżek
galaretka truskawkowa - 2 sztuki
kremówka - 1/2 szklanki
serek twarogowy - 50 dag
truskawki - 70 dag
żelatyna - 3 łyzeczki
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Pozostałe Ciasta - Przepis na Truskawkowiec

 
Telewizory
45_41