Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczka). więcej informacji
 

 

 

Tort orzechowy
  Ocena: (4.9 pkt.) Oceniało 244 osób.

Przepis dodał(a): Ewa
[2007-07-04]
 
Sposób przygotowania:
Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem dodać orzechy oraz bułkę tartą, natomiast białka ubić na sztywno a następnie połączyć z masą orzechową.
Masę przełożyć do dwóch okrągłych foremek i piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni.

Krem: jajka utrzeć z cukrem dodać masło i połączyć z spirytusem (dolewając alkohol po łyżeczce aby masa się nie zważyła).
Placki przełożyć masą a wierzch tortu udekorować orzechami lub praliną migdałowo-orzechową czy też bitą śmietaną (jak kto lubi do smaku).
   
Składniki:
ciasto:
25 dag zmielonych orzechów włoskich
25 dag cukru
8 żółtek
8 białek
5 dag bułki tartej
krem:
4 żółtka
3 łyżki cukru
2 kostki masła
100 ml spirytusu
Uwagi:
brak
 
 
 
 

 

 

 

 
AlePycha.pl - Przepisy Kulinarne

Pozostałe Ciasta - Przepis na Tort orzechowy

 

45_7